Croatian | Hrvatski

Zdravo!

Drago nam je vidjeti vaš interes za našu studiju. Znamo da je ovo izazovno vrijeme za svakoga i s velikim restrikcijama na osobne živote. Ovo utječe ne samo na zdravstvenu skrb, već i na ranjive skupine pogotovo. Očekujemo da će ovo biti tako i za zdravstvenu skrb za trans osobe.

Čemu ova studija?
COVID-19 je plućna infekcija izazvana koronavirusom SARS-CoV-2. Trenutna COVID-19 pandemija predstavlja nove i velike izazove za zdravstvene sustave diljem svijeta. Stvara velike restrikcije u administraciji medicinske skrbi. Ovo neizbježno pogađa trans osobe čiji pristup medicinskoj skrbi je već bio ograničen prije COVID-19 pandemije i sada će očekivano biti daljnje pogođen. Nadalje, studije o iskustvima s prijašnjim pandemijama (Leung et al., 2009) i COVID-19 pandemija (Wang et al., 2020) pokazuju negativan učinak takvih događaja na mentalno zdravlje generalne populacije i ranjivih podgrupa, poput zdravstvenih djelatnika (Li et al., 2020). Sve do sada, učinak COVID-19 pandemije na sustav zdravstvene skrbi te na zdravlje trans osoba se može procijeniti samo na temelju anegdotalne informacije, npr. blog postova ili individualnih izvještaja (Loggins, 2020). Međutim, oni pružaju naznake specifičnih negativnih učinaka na trans osobe kao rezultat ograničenog pristupa medicinskoj i psiho-socijalnoj skrbi zbog COVID-19 pandemije. Pomoću ove studije, voljeli bismo saznati od vas kako vas osobno pogađa situacija oko COVID-19 i kakve posljedice ona ima za vaše fizičko i mentalno zdravlje.
Kakva su pitanja?
Anketa sadrži pitanja o vama, o vašoj trenutnoj životnoj situaciji, vašim zdravstvenim potrebama, te vašem fizičkom i mentalnom zdravlju. Većina pitanja su višestrukog izbora, a za neka pitanja ćete također moći dodati daljnje informacije u tekstu za koje smatrate da su važne. Slobodno iskoristite šansu da nam se obratite! Sudjelovanje u studiji je potpuno na dobrovoljnoj bazi i anonimno. Možete prekinuti sudjelovanje u bilo kojem trenutku bez davanja razloga i bez negativnih posljedica. Od vas će se tražiti jedino da izvijestite o osobnom iskustvu tijekom trenutne COVID-19 pandemije. Sve informacije koje prikupimo tijekom studije će biti povjerljive i iskorištene isključivo u znanstvene svrhe. Ispunjavanje ankete će trajati oko 20 minuta.
Tko može sudjelovati?
Svjesni smo raznolikosti trans populacije, te je ova anketa otvorena svakome tko se identificira, doživljava i/ili opisuje kao transrodna osoba, dokle god im je najmanje 16 godina. Ovdje koristimo izraz “trans” kao općeniti izraz koji uključuje mnogo drugih, poput “transrodna/an”, “nebinarna/an”, “genderqueer”, “rodno nenormativna/an”, “trans muškarac”, “trans žena”, itd. Moći ćete odrediti s kojim izrazima se poistovjećujete u anketi.
Tko su članovi istraživačkog tima i postoji li etičko odobrenje?
Istraživački tim se sastoji od Andreasa Koehlera i Tima Niedera s University Medical Center Hamburg-Eppendorf, Njemačka, te Joza Motmansa sa Sveučilišta Ghent, Belgija. Projektni tim U Hrvatkoj uključuje Natašu Jokić Begić, kliničku psihologinju i redovnu profesoricu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska. Prevoditelj ankete na hrvatski je J. Midžić. Studija nije financirana. Studija je dobila etičko odobrenje od Local Psychological Ethics Committee (LPEK) u Centru za psihosocijalnu medicinu, University Medical Center Hamburg-Eppendorf (No.: LPEK-0130, datum: 01.04.2020).
Na koji su način trans osobe bile uključene u dizajn ove studije?
Dio istraživačkog tima su osobe koje se identificiraju kao trans. Dodatne konzultacije su bile zatražene u konstrukciji ankete od strane trans organizacija (poput Transgender Europe, FtM Phoenix Group/Rusija, Bundesverband Trans* i dgti/Njemačka). Istraživački tim zahvaljuje svim osobama koje su ispitale anketu i preuzima svu odgovornost za preostale greške. Shvaćamo da je anketa bila sastavljena pod velikim vremenskim pritiskom, no pokušali smo biti osjetljivi i koristiti rječnik pun poštovanja. Bilo kakva povratna informacija za poboljšanje ankete je dobrodošla.
Što će se dogoditi s rezultatima?
Budući da smatramo učinak COVID-19 pandemije na trans zdravlje i zdravstvenu skrb vremenski osjetljivim problemom, analizirat ćemo preliminarne rezultate studije, posebno na državnoj razini. Proslijedit ćemo podatke bazirane na preliminarnim rezultatima lokalnim trans organizacijama i zdravstvenim djelatnicima, i nadamo se da će se informirati o tome što je nužno trans osobama tijekom ove COVID-9 pandemije. Kada rezultati online ankete budu prikupljeni, konačni rezultati će ponovno biti dostupni sudjelujućim trans organizacijama i objavljeni u znanstvenim časopisima, poželjno s otvorenim pristupom.