Hungarian | Magyar

Hello!

Örülünk, hogy érdekli a kérdőívünk. Tudjuk, hogy mindenki számára kihívásokkal teli ez az időszak a személyes életünket érő korlátozások miatt. Ez nem csak az egészségügyi ellátásra van hatással, de az egyes csoportokra is, különösen a sérülékeny csoportokra. Arra számítunk a transz emberek is ilyen csoport.

Miért ez a felmérés?
A COVID-19 a SARS-CoV-2 koronavírus által okozott tüdőbetegség. A mostani COVID-19 világjárvány új és hatalmas kihívás világszerte az egészségügyi rendszerek számára. Hatalmas akadályokat okoz az orvosi ellátásban, az orvosi kezelések nyújtásában. Ez elkerülhetetlenül érinti a transz embereket, akik egészségügyi kezelésekhez való hozzáférése a COVID-19 előtt is korlátozott volt és ez várhatóan tovább romlik. Továbbá a korábbi pandémiák (Leung et al., 2009) és a COVID-19 pandémia (Wang et. al., 2020) rámutatnak, hogy az ilyen események hatással vannak a lakosság mentális egészségére, valamint a sérülékeny csoportokéra, például az egészségügyi szakemberekére (Li et al., 2020). Ezidáig a COVID-19 pandémia hatása a transz emberek egészségére és egészségügyi ellátására csak anekdotikus információk, például blogbejegyzések vagy egyedi jelentések (Loggins, 2020) alapján volt értékelhető. Ugyanakkor ezek az információk mind arról adnak számot, hogy a a transz emberek korlátozottan tudnak hozzáférni az orvosi és pszichoszociális ellátáshoz. Ezzel a felméréssel szeretnénk többet megtudni arról, hogyan érinti Önt a COVID-19 helyzet, és milyen következményei vannak fizikai és mentális egészségére.
Miről szól a felmérés?
A kérdőívben kérdezünk Önről, életkörülményeiről, egészségügyi szükségleteiről és fizikai valamint mentális egészségéről. A legtöbb kérdés feleletválasztós, néhány lehetőséget ad olyan szabad szöveges válasz megadására is, mely fontos az Ön számára. Kérjük, használja ki a lehetőséget és írjon nekünk! A felmérésben való részvétel teljesen önkéntes és anonim. Bármikor abbahagyható indoklás és hátrány nélkül. A felmérésben való részvételt nem kell egészségügyi kockázatokkal összekapcsolni. Csak arra kérjük, számoljon be a COVID-19-cel kapcsolatos személyes tapasztalatairól. A részvétel ingyenes. Azonban költséget sem tudunk téríteni. A felmérésben gyűjtött információt bizalmasan kezeljük és kizárólag tudományos célokra használjuk fel. A kérdőív kitöltése körülbelül 20 percet vesz igénybe.
Ki vehet részt a felmérésben?
Elismerjük a transz populáció heterogenitását, így ez a felmérés minden 16. életévét betöltött személy számára nyitva áll aki transzneműként azonosítja, éli meg és/vagy írja le magát. A transz kifejezést ernyőkifejezésként használjuk, mely számos más kifejezést is magában foglal, mint például a transznemű, nem-bináris, genderqueer, dzsender-nonkonform, transz férfi, transz nő stb. A felmérésben megadhatja a nemét, mellyel azonosul.
Kikből áll a kutatócsoport és történt-e etikai engedélyezés?
A kutatócsoport tagjai Andreas Koehler és Timo Nieder a német Hamburg-Eppendorf Egyetemi Orvosi Központból és Joz Motmans a belga Gent Egyetemről. A projektcsapat tagja Leo Múlio Alvarez, aki a Transgender Europe egészségügyért felelős munkatársa. Leo nagyban hozzájárult a felmérés kidolgozásához és spanyolra fordította azt. A felmérés nem finanszírozott. A felmérés etikai jóváhagyását a Hamburg-Eppendorf Egyetemi Orvosi Központ Helyi Pszichológiai Etikai Bizottságától kapta (sz.: LPEK-0130, dátum: 2020. 04. 01.).
Hogyan vettek részt transz emberek a tanulmány tervezésében?
A kutatócsoport tagjai között vannak transz identitású emberek. További konzultációra került sor transz szervezetekkel (mint a Transgender Europe, Transfuzja/Lengyelország, FtM Phoenix Csoport/Oroszország, Bundesverband Trans* és dgti/Németország). A kutatócsoport köszönetet szeretne mondani mindenkinek, aki áttekintette a kérdőívet és felelősséget vállal a fennmaradó hibákért. Elismerjük, hogy a felmérést nagyon rövid idő alatt kellett elkészítenünk, de próbáltunk ésszerűek lenni és tiszteletteljes nyelvezetet használni. A felmérés javítása érdekében visszajelzését szívesen vesszük.
Mi történik az eredményekkel?
Mivel a COVID-19 világjárvány transz egészségre és egészségügyre gyakorolt hatását időérzékeny kérdésnek tartjuk, elemezni fogjuk az előzetes eredményeket, különösen országos szinten. Az előzetes eredmények alapján információkat szolgáltatunk mind a helyi transz szervezeteknek és egészségügyi szolgáltatóknak, így reméljük információhoz jutnak a transz emberek szükségleteiről a COVID-19 járvány idején. Az online felmérés lezárása után a végleges eredményeket újra hozzáférhetővé tesszük a részt vevő transz szervezetek számára és tudományos folyóiratokban is közzétesszük, lehetőleg nyílt hozzáféréssel.