Romanian | Română

Salutare!

Ne bucură interesul pe care îl manifestați pentru studiul nostru. Știm că toată lumea trece acum printr-o perioadă dificilă, cu restricții majore în viața personală. Acest lucru nu doar că afectează asistența medicală, dar, în special, grupurile vulnerabile. Considerăm că asistența medicală pentru persoanele trans ține de acest aspect.

De ce acest studiu?
COVID-19 este o infecție pulmonară cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2. Actuala pandemie COVID-19 prezintă provocări noi considerabile pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. Aceasta provoacă restricții majore în furnizarea asistenței medicale, lucru ce afectează în mod inevitabil persoanele trans, al căror acces la asistență medicală era deja restricționat înainte de pandemia COVID-19 și acum se așteaptă ca acestea să fie și mai afectate. Mai mult ca atât, studiile asupra experiențelor din timpul pandemiilor anterioare (Leung et al., 2009) și pandemia COVID-19 (Wang et al., 2020) arată impactul negativ al acestor evenimente asupra sănătății mintale a populației generale și a subgrupurilor vulnerabile, cum ar fi profesioniști din domeniul sănătății (Li et al., 2020). Până în prezent, impactul pandemiei COVID-19 asupra serviciilor de asistență medicală și asupra sănătății persoanelor trans poate fi evaluat doar în baza unor informații empirice, de ex., postări pe bloguri sau rapoarte individuale (Loggins, 2020). Totuși, acestea oferă indicii cu privire la impactul negativ specific asupra persoanelor trans ca urmare a accesului limitat la asistență medicală și psiho-socială din cauza pandemiei COVID-19. Prin intermediul acestui studiu, am dori să aflăm de la Dvs. cum sunteți afectat/ă personal de situația legată de COVID-19 și care sunt consecințele acesteia pentru sănătatea Dvs. fizică și psihică.
Ce întrebări cuprinde studiul?
Sondajul cuprinde un set de întrebări despre Dvs., modul de trai actual, necesitățile de asistență medicală și despre sănătatea fizică și psihică. Majoritatea întrebărilor sunt întrebări cu alegere multiplă, iar pentru unele întrebări, veți avea și posibilitatea de a adăuga informațiile pe care le considerați importante, sub formă de text liber. Nu ezitați să o faceți! Participarea la sondaj este voluntară și anonimă. Puteți anula participarea în orice moment, fără a furniza motive și fără ca acest lucru să genereze dezavantaje pentru Dvs. Participarea la sondaj nu trebuie asociată cu anumite riscuri pentru sănătate. Vi se cere doar să raportați despre experiența Dvs. personală cu privire la pandemia COVID-19. Participarea este gratuită. Cu toate acestea, nu putem plăti nici o compensație pentru orice cheltuieli suportate. Toate informațiile pe care le colectăm în cadrul sondajului vor fi prelucrate confidențial și vor fi utilizate exclusiv în scopuri științifice. Participarea la sondaj va dura aproximativ 20 de minute.
Cine poate participa la acest sondaj?
Recunoaștem eterogenitatea populației trans și acest sondaj este deschis oricărei persoane care se identifică, se simte și/sau se descrie drept transgender, atât timp cât persoana respectivă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani. Folosim termenul „trans” ca termen general ce include mulți alți termeni, cum ar fi transgender, non-binar, genderqueer, gender neconform, bărbați trans, femei trans etc. În cadrul sondajului, puteți specifica genderul specific cu care vă identificați.
Cine face parte din echipa de cercetare și există o aprobare etică?
Echipa de cercetare constă din Andreas Koehler și Timo Nieder de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf, Germania și Joz Motmans de la Universitatea Ghent, Belgia. Din echipa proiectului mai face parte Karen Badalyan, director executiv al Rețelei eurasiatice privind sănătatea populațiilor-cheie (Eurasian Key Populations Health Network), cu sediul în Polonia. Nu există nicio sursă de finanțare pentru acest sondaj. Studiul a primit aprobare etică din partea Comitetului local de Etică Psihologică (LPEK) la Centrul de Medicină Psihosocială, Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf (Nr.: LPEK-0130, Data: 01.04.2020).
Cum au fost implicate persoanele trans în elaborarea acestui sondaj?
O parte din cercetării-membri se identifică drept persoane trans. Au avut loc consultări suplimentare la elaborarea chestionarului cu organizațiile persoanelor trans, cum ar fi Transgender Europe, Eurasian Key Populations Health Network, FtM Phoenix Group, Bundesverband Trans* și Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor din Moldova (UORN).
Ce se va întâmpla cu rezultatele?
Deoarece considerăm impactul pandemiei COVID-19 asupra sănătății populației trans și a asistenței medicale o problemă sensibilă în acest moment, vom analiza rezultatele preliminare ale studiului, în special la nivel de stat. Vom oferi informații bazate pe rezultatele preliminare atât organizațiilor trans locale, cât și furnizorilor de asistență medicală, și sperăm ca aceștia să fie informați cu privire la necesitățile persoanelor trans în contextul pandemiei COVID-19. După finalizarea sondajului online, rezultatele finale vor fi din nou puse la dispoziția organizațiilor trans participante și vor fi publicate în reviste științifice, de preferință, cu acces deschis.